Sunday , 21 September 2014
Breaking News

Apa Itu Android?

Assalamualaikum Wbt kepada rakan-rakan di indiamuslim.com.my . Alhamdulillah berjumpa lagi kita di portal V3 indiamuslim.com.my dimana kita memberikan peluang kepada semua blogger-blogger indiamuslim untuk sama-sama berkongsi maklumat dan ilmu pengetahuan mereka tentang bidang masing-masing. Insyallah saya akan cuba update ruangan yang diberikan kepada saya ini dengan informasi-informasi menarik dan penting untuk kita semua. Jika anda ada apa-apa soalan berkenaan ruangan Dunia IT, emailkan kepada saya di [email protected]

Berbalik kepada topik, saya ingin sharekan sedikit sebanyak informasi tentang ANDROID. Mungkin ramai diantara kamu yang biasa dengar tentang android tetapi tidak pasti apa sebenarnya android itu.

Android Google

Mengenali Android.

Android adalah satu “Operation System” (OS) yang dibangunkan oleh Android Inc menggunakan “Linux” kernel untuk sistem operasi telefon, Android Inc dibeli oleh syarikat gergasiGoogle Inc pada tahun 2005 dan ia mula memasuki pasaran pada akhir 2009. Pada May 2010, Android telah menguasai 20% pasaran smartphone di Amerika menandingi Smartphone yang lain seperti windows os, iphone os dan blackberry os. Oleh kerana ia dibangunkan dari sistem linux, Google membekalkan Android Operating sistem secara percuma dan ia akan kekal percuma.

Evolusi Android

Android terbaru ketika ini telah ditambahbaik dari sistem Android yang pertama. Pertambahbaik ini biasanya dilakukan untuk membaiki “bug” atau menambah “features” sistem Android. Setiap versi Android yang ditambahbaik biasanya dikenali dengan nama Makanan Petang. Bermula dari Abjad A -Android kemudiannya C – Z (mungkin)

1. V1.5 Cupcake Dikeluarkan pada 30 April 2009

2. V1.6 Donut – Released 15 September 2009.

3. V2.0/2.1 Eclair – Released 26 October 2009.

4. V2.2 Froyo First SDK – Released on 20 May 2010.

5. Gingerbread – Tentatively scheduled for Q4 2010 launch.

6. Honeycomb – Scheduled for 2011 launch.

Kepelbagaian Jenama

Google telah memperkenalkan sistem partnership didalam membangunkan operasi Android. Bermakna sesiapa sahaja yang terlibat didalam membangunkan sistem Android berhak untuk mengeluarkan semikonduktor, komponen, processor, software malah telefon mereka sendiri dengan menggunakan operasi Android.

Custom Android Interface

Kelebihan untuk mengubah sendiri paparan skrin.

Jika 2 telefon dari 2 pengeluar berbeza dibandingkan, perbezaannya mungkin sukar dicari. Setiap syarikat telefon bebas untuk mengubah sistem paparan Android untuk memudahkan pengguna mereka mengakses data dan maklumat, Dengan menggunakan sentuhan jari contohnya, Samsung menggunakan teknologi TouchWiz mereka pada paparan skrin, manakala HTC menggunakan Sense UI untuk telefon android mereka. Sony Ericsson pula menggunakan UXP Platform dan LG menggunakan S-Class UI. (Konsepnya hanya teknologi menggunakan jari) tetapi asas dan flow tetap sama iaitu Android.

Berbalik kepada pengguna Android, skrin paparan telefon android anda boleh diubah suai mengikut apa yang anda kehendaki (apa yang paling utama) bagi anda untuk berada di skrin hadapan. Android mempunyai 5 skrin paparan utama, dimana anda boleh letakkan Icon (seperti skrin komputer), widget dan shortcut.

Market Share

Telefon menggunakan platform Android semakin popular hari ini. Berbalik kepada semasa Android pertama kali diperkenalkan pada akhir 2009, Android hanya memiliki sekitar 4% dari pengguna smartphone dan ia terus bertambah (Feb.2010-9%,July.2010-13%). Walaupun Android OS diperkenalkan kurang dari setahun, pengguna yang memilih platform Android terus bertambah dengan pantas.

Gartner Inc meramalkan pada 2012, Android akan menjadi sistem operasi kedua paling banyak digunakan selepas Nokia Symbian OS.

Pada May 2010, jualan telefon Android mengatasi Iphone platform di Amerika. Android mula mendapat tempat mengikut jejak Sistem operasi Windows Mobile sebelum ini kerana Android mempunyai kepelbagaian pengeluar dan kepelbagaian “channel”.

Dikhabarkan pengguna Android terus bertambah setiap hari (10,000/day May 2010 -> 160,000/day Akhir June 2010 dan pada Ogos 2010, penguna Android bertambah seramai 200,000 setiap hari.

Peratusan pengguna Android OS mengikut Version

Android 2.1 (Eclair) – 41.7%
Android 2.2 (Froyo) – 28.7%
Android 1.6 (Donut) – 17.5%
Android 1.5 (Cupcake) – 12.0%

 

 

Kebanyakkan telefon bimbit sekarang support Android. Jika anda berhasrat untuk membeli telefon bimbit, pastikan ia support Android. :)

Sumber : Basic Guide To Android

About Fairos Fedora

Fairos seorang blogger yang suka berkongsi maklumat tentang persekitarannya...Utk hubungi beliau, anda boleh email terus kepada fairos[at]indiamuslim.com.my
  • http://facebook.com/mathemans Mathemans

    Baru aku faham ckit sal android ni..nnt aku beli handphone satu leh support android.. nasib ade info cam ni senang aku nak survery… handset features…

    Thanks for the info..

    • http://www.facebook.com/machogiler FaIrOs MG

      HTC agak bagus utk android..HTC tak mahal skrg..better nk beli phone, ambik PDA :)

  • http://man-sur.blogspot.com Mansur

    Ni Comment forum baru aku install…

  • http://profiles.yahoo.com/u/372N4WHW3H26ZCQ37VFGG3X2N4 mAnSuR

    This is using my email…

  • http://man-sur.blogspot.com Mansur

    Ni comment guna Facebook

  • http://man-sur.blogspot.com Mansur

    Hello bro aku dah fix masalah facebook ni…bro tgk balik nnt..

  • bie

    good info…bru tau apa tue aplikasi android….

    • http://man-sur.blogspot.com Mansur

      Masalahnya bukan semua phone support android.harap future lebih customize.
      Sent from my Nokia phone

  • Nor_asiya86

    xperia pon support android~!! terbaek la..

    • http://man-sur.blogspot.com Mansur

      Yeah, Htc pun leh support android, bnyk phone akan support android.
      Sent from my Nokia phone

  • http://www.facebook.com/nouvosion Mohd Faiz

    thanks sudi kongsi ilmu nie..
    br aku tahu pasl android nie..

  • Anonymous

    android akan terus update..target jadi 2nd best OS selepas symbian ( nokia ) by this year..

  • Eyla

    ooo..baru paham.. thanks for d info :)

  • http://www.facebook.com/ma81edan Mawar Baiduri

    tq 4 info..

  • Ibnor

    Perkongsian yang baik.Ilmu itu terhad.
    Perkongsian akan kekal berpanjangan.

  • Idah Salam

    Itulah salah satu yg akan membantu kita nanti selain dari anak yg soleh, amal jariah…iaitu ILMU
    TQVM

shared on wplocker.com